Reflexió 2017

Aquest passat any 2017 ha estat un any en el que a Smiles on the Way hem tingut la ocasió d’aprendre, d’evolucionar, enfocar la feina i concretar els nostres objectius.

Els inicis:

La ONG la vam crear per les ganes d’ajudar però amb la total inexperiència i innocència en aquest sector. Volíem assolir objectius massa ambiciosos i poc realistes sense conèixer el terreny ni la situació actual. Havíem intentat fer contactes amb altres ONG que hi treballen, vam demanar com podíem ajudar i ningú donava credibilitat ni confiança a una ONG petita que acabava de néixer. Després de diversos propòsits de projectes, col·lectes de roba que no vam poder enviar en aquell moment i altres idees fallides vam descobrir que ens faltava saber on ens estàvem ficant. Necessitàvem viure la situació en primera persona i conèixer de primera mà quina era la necessitat real a suplir.

La motivació:

Així va ser com l’Albert va decidir posar-hi remei i anar de voluntari a uns dels punts més crítics a on hi segueixen arribant refugiats diàriament. La illa grega de Lesbos.

Al Juny de 2017 va realitzar un voluntariat amb Lighthouse Relief, una ONG d’origen suec que s’encarrega de que les barques de refugiats que arriben provinents de Turquia al nord de la illa tinguin una bona rebuda a la illa de la manera més segura possible. També els donen una primera acollida, seguretat, menjar i roba a les persones refugiades que arriben fugint de situacions tràgiques que no havien escollit. Allà va tenir ocasió de conèixer com funcionen les ONG, entrevistar a voluntaris, a refugiats, fer contactes i conèixer la realitat.

La experiència:

Després d’un mes treballant a la illa va tornar amb molta experiència, motivat, amb nous contactes i objectius. En tornar de la illa vam decidir enfocar-nos a col·laborar amb aquesta i altres petites ONG de la illa que sobreviuen i creixen íntegrament gracies a voluntaris i donatius.

La manera com vam decidir ajudar va ser conscienciant a la gent de la situació i recollint i enviant donatius a la illa segons la necessitat del moment.

Els èxits:

Aquest any passat hem aconseguit enviar unes 30 caixes de roba per a Lighthouse Relief a Lesbos, una caixa de material escolar a Senegal i 5 caixes de roba i joguines a Garawol Principal School, Gàmbia.

Hem organitzat diverses activitats per captar fons a Sant Pere de Ribes i hem participat a fires per donar-nos a conèixer.

El 2018:

Aquest any tenim molts plans per poder ajudar encara més de forma efectiva. Per començar, aquest mes de febrer 2 membres de Smiles on the Way aniran de nou a Lesbos per seguir ajudant, aprenent, establint vincles i noves col·laboracions. Esperem poder enviar molta més ajuda i així contribuir a que es pugui tractar als refugiats amb la decència i respecte que com a sers humans es mereixen.

Seguirem fent activitats de conscienciació i difusió, xerrades i tallers a escoles.

I tampoc ens oblidem de casa nostra. Tenim en projecte desenvolupar un servei d’assessorament i orientació per a persones sense sostre o en risc d’exclusió social.

Aquesta ONG ha nascut gràcies als somriures i la confiança que ens han donat milers de persones i pretenem fer arribar tota aquesta energia positiva a la gent que la necessita.

 

I tot això ho hem aconseguit i ho seguirem aconseguint gràcies a vosaltres i al vostre suport.

Moltes gràcies!

Albert, Anna M. i Aida – Equip de Smiles on the Way

%d bloggers like this: